A "szabad kézzel" ültetés

Ha nincs ló, jó a szamár is... mondhatnánk egy kis humorral. Elment a daruskocsi, és egy fát elfeledtünk megemelni és kényelmesen átültetni. Hívtuk, de már nem ért rá. Ha már így alakult, akkor legyen egy kis erőpróba, visszatérés a régi idők klasszikus módszereihez. A hat méter magas, nehéz, hagyományos földlabdájú cédrus átültetése nem könnyű: nem csak a föld igen nehéz, hanem maga a törzses növény is.

Először jöjjenek az általános tanulságok:
1. Ne légy feledékeny; legyen kipipálható lista a feladatokról a kézben.
2. Könnyebb géppel, mint kézzel - ezt nyomban tapasztaltuk.
3. Ha mégsem jönnek össze a dolgok, nem kell kétségbeesni - vannak régi módszerek abból az időből, amikor még nem voltak gépek, mégis csodákat tudtak művelni (lásd pl. a Gizai piramisokat, mondjuk 4600 évvel ezelőttről).

A "szabad kézzel" ültetés első lépése a fa lefektetése, a régi konténer leütése, és utána a földlabda új konténerbe csúsztatása.

Egy kis időt vesz igénybe, hogy a fa az új konténer közepére kerüljön: ezt segítette az eredeti földlabda "aládúcolása", majd ellensúlyozással a fa egyenesre állítása. E műveletnél nem ártott egy kis súlypont-áthelyezés, amit a fára felmászott munkatárs segített. Ez a fa az utolsó négy közül való, amely még meg van abból az ötszáz libanoni cédrus fából, amelyet 1985-ben kaptunk a török Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti osztálytól. Felét egy faiskolának adtuk további terjesztésre, másik részét családunk nevelte pilisszentiváni telkén.

1999-ben Budakeszire az alapítványunkhoz kerültek, innen a Fővárosi Kertészeti Vállalat kapott fákat (pár ebből a Gellért hegy déli oldalán nő az alsó játszótér felett, és a "korsós táblában").

A fák lassan elkerültek végső helyükre - így az ELTE Múzeum körúti Gólyavárához, több fa Pannonhalmára, a Nyírjesi Arborétumba, Malomvölgyi Arborétumba, Székesfehérváron közterületre. Legutóbb pedig három fa  Pécsre (BIOKOM). Jelenleg 5,8-10 méteres fák várják a végleges elhelyezést. Ezt a szóban forgó fát egy szélvihar konténerestől feldöntötte, és több fő gyökere elszakadt, ezt későbbi növekedése is megérezte.

Ez év tavaszán minden megmaradt fát átültettünk egy jóval nagyobb konténerbe, darus emeléssel és visszaeresztéses egyszerű módszerrel. Hanem amikor a darus kocsi sebtiben elment, derült ki, hogy egy fa lemaradt az átültetésből. Ekkor jöttek hát a fent említett ősi módszerek. Íme néhány kép az többszáz kilós konténer daru nélküli átültetésére. Munkatársak: Debreczy Zsolt, Bede-Fazekas Róbert, Shin Soojeong.

Ui.: Alig másfel hónap telt el azóta, és már rá sem lehet ismerni a fára - koronája szinte megújult.

Dr. Debreczy Zsolt

Fotó: Kálmán Ibolya

Kapcsolódó cikk:
Cédrusfák átültetése

Kapcsolódó linkek:
Cedrus deodara 'Pendula' (Csüngő himalájai cédrus)
Cedrus libani (Libanoni cédrus)
Facebook